02.10.2017/Pazartesi
Herkese merhaba,
Bu hafta, kas fizyolojisi konusundan devam ediyoruz…
Bugün, vücutlarımızın neden benzer antrenmanlara farklı yanıtlar verdiğinin fizyolojik nedenlerinden biri hakkında bilgi vereceğiz…
Konu, tam olarak kas fibril türleri ve bunların her insandaki farklı genetik dağılımı ile alakalıdır. O halde, bakalım bu fibril türleri nelermiş ve vücuttaki dağılımları nasılmış…
Kas Fibril Türleri
İskelet kas lifleri; morfolojik, fizyolojik ve histokimyasal(doku kesitlerinin çeşitli boyalar kullanılarak incelenmesi tekniğine verdikleri yanıt) özelliklerine göre birbirlerinden ayrılır. Kas lifleri, morfolojik olarak çap ve renk bakımından farklılıklar gösterir. Beyaz kas lifleri, kalın; kırmızılar ise, ince çaplıdır. (…) İskelet kası lifleri, damar zenginliği bakımından da birbirinden farklıdır. Beyaz kas liflerinin etrafında az sayıda kapiller damar(kılcal damarlarla birlikte vücuttaki en küçük kan damarlarından biri) bulunmasına karşılık, kırmızı kas lifleri kapillerden çok zengindir. (Öner J, Öner H.).
Kas lifleri kontraksiyon(kasılma) hızı ve metabolik özelliklerine dayandırılarak Tip I ve Tip II şeklinde sınıflandırılmıştır. (…) Çoğu kas içinde iki tip kas lifinin de karışımı bulunur, fakat bir tip genellikle baskındır. Tip II kas liflerinin de kendi içinde Tip IIa ve Tip IIb olarak ikiye ayrılmaktadır (Akalın, T. C., 2013):
Yani vücutta 2 tür iskelet kası fibrili bulunur:
Yavaş kasılan fibril (Tip I) özellikleri:
! Maraton gibi sporlar, kas kütlesinin çok büyük oranı Tip I Kas Lifi Tipi kaslardan oluşan atletler tarafından yapılmaktadır.
Hızlı kasılan fibril (Tip II) özellikleri:
Fibrillerin bazı özellikler tablosu:
Tip I Tip IIa Tip IIb
Kas lif çapı Küçük Büyük Büyük
Yorgunluk direnci Çok Az Az
Kuvvet üretimi Düşük Yüksek Yüksek
Dayanıklılık Fazla Az Az
Kasılma-Gevşeme Hızı Yavaş Hızlı Hızlı
Vücutta fibril tipleri dağılımı
Bireylerin fibril dağılımı, genetik olarak belirlenmiştir.
Hızlı ve yavaş kasılan fibrillerin vücuttaki dağılımında 2 ayrım vardır:
Bu farklılıklar ise kişilerin sürat-kuvvet ve dayanıklılık performanslarındaki kapasitelerine etki eder.
İskelet kası tipleri antrenman yaparak birbirine dönüştürülebilir mi?
Kuvvet antrenmanları, bu iki tip kası birbirlerine dönüştürmez. Ancak antrenman türüne bağlı olarak IIa tip fibrillerinin, oksidatif ya da glikolitik kapasitesini arttırmak mümkündür.
Kas fibril tipi dağılımında kadın-erkek vücutları arasında fark var mıdır?
Erkeklerde Tip 2 lifler genellikle Tip 1 liflerden daha büyüktür. Erkeklerin tersine, kadınlarda Tip 1 lifler daha büyük çapa sahiptirler. Yapılan çalışmalarda, erkekler ve kadınlar arasındaki farklılığın kas çeşidine bağlı olduğu gösterilmiştir. Örneğin vastus lateralis kasında Tip 1 ve Tip 2 liflerin çapları arasında önemli bir farklılık yoktur. Biceps kasında erkeklerde tip 2 liflerin oranı daha fazladır, oysa kadınlarda hemen hemen eşittir (Öner J, Öner H.).
Sportif aktivite çeşitleri ile kas fibril tipleri ilişkisi
Güç ve sürat gerektiren sporlarda Tip II liflerinin fazlalığı, dayanıklılık gerektiren sporlarda ise Tip I liflerinin fazlalığı avantajdır.
Uzun süreli koşucularda Tip I lifler, daha çok büyür. Birçok araştırmacı, ağırlık kaldırma gibi güç uygulamalarından sonra Tip I liflerde genişleme kaydetmişler, bununla beraber özellikle Tip II liflerde hipertrofi olduğunu göstermişlerdir. Kısa mesafe koşucularında ise, uzun mesafe koşucularının tersine, Tip II liflerin miktarı kontrollere göre daha fazladır (Öner J, Öner H.).
Üst düzey spor yapan sporculara baktığımızda, kas lifi tiplerinin ne kadar belirleyici olduğunu gözlemleyebiliriz. Bir maratoncunun vücudunda yüzde 80’e varan oranda Tip I kas lifi tipi bulunabilmektedir. Bu durum, onu uzun mesafelerde son derece dayanıklı hale getirir. Bir sprinter (100 metre koşucusu) ise asla uzun mesafe koşamaz, ancak yoğun Tip II kas lifleri sayesinde ani çıkış yapabilir ve muazzam yüksek hızlara ulaşabilir (Akalın, T. C., 2013).
Kaynakça:
Personal Fitness Trainer. Blue Vision Fitness Akademi.
Akalın, T. C., (2013). Ankara. Elit Sporcularda Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim ve İskelet Kas Geni Alfa-Aktinin 3 Gen Polimorfizminin İncelenmesi. T.C. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi.
Koz, M., İskelet Kasının Fonksiyonel Özellikleri, Kas Lif Tipleri, Kas Duyu Organları ve Hareketin Kontrolü. 80.251.40.59/sports.ankara.edu.tr/koz/fizyoloji/kas.pdf
Öner J., Öner H., İskelet Kası Lifi Tipleri. Histoloji ve Embriyoloji AD, Akdeniz Üniversitesi Veteriner Fakültesi, BURDUR http://www.turkiyeklinikleri.com/article/tr-iskelet-kas-lifi-tipleri-7231.html